Over de opleiding
Hoe kunnen NLP-gesprekstechnieken helpen om uitval of vertraging in onze hulpverlening te voorkomen en onze cliënten effectief in beweging te brengen?
Wat is de inhoud van de les? Voor wie is de les bedoeld? Hoe lang duurt de training? Wat levert het op?
Wat is NLP?
Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) staat o.a. voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar volgens op reageren. Het toepassen van NLP-technieken in uw gesprekken zorgt voor (meer) begrip van uw cliënt, verbinding met uw cliënt en effectieve communicatie met uw cliënt. Hiermee kunt u uitval of vertraging voorkomen en betere hulpverlening bieden. Door NLP-technieken toe te passen in uw cliëntgesprek zult u meer grip krijgen op uw communicatie en daardoor veel beter kunnen omgaan met (moeilijke) cliënten.
Vertraging en uitval in de wereld van hulpverleners is een belangrijk thema. Hulpbehoevenden blijven ontzettend lang in een ernstig stressvolle situatie en dit zorgt voor veel werk voor hulpbehoevenden. Door het toepassen van technieken uit NLP in uw cliëntgesprek, krijgt u inzicht in het gedrag, de communicatie en motivatie van uw cliënt. Vanaf de intake zult u de interne obstakels bij uw cliënt herkennen en kunt u de juiste tools gebruiken om verbinding te creëren met uw klant. Daarbij is het ook van belang om uw eigen uitdagingen in beeld te hebben en met de juiste instelling het gesprek aan te gaan.
Vanuit een positie van begrip en verbinding communiceert u vervolgens uw boodschap. Zo brengt u uw cliënt effectief in beweging en lukt het uw cliënt om moeilijke en juiste keuzes te maken. Dit helpt niet alleen om uitval te voorkomen, maar ook dat u ontzettend lang communiceert zonder dat er beweging komt bij uw client.
Wat weet en kun je na afloop van deze training?
- Wat NLP is en hoe u diverse technieken kunt toepassen in uw cliëntgesprekken
- De cliënt op een andere manier te begrijpen en u kunt effectief verbinding tot stand te brengen
- Hoe u de beweegredenen van uw cliënt kunt achterhalen en hoe u uw cliënt in beweging kunt brengen
- Uitval of vertraging kunt voorkomen
- Welke technieken u kunt toepassen op uzelf om met de juiste instelling het gesprek te kunnen voeren
Onderwerpen die aan bod komen zijn (zie ook programma overzicht):
- Uitdagingen in de spreekkamer van de hulpverlener
- De theorie van Neuro Linguïstisch Programmaren (NLP)
- Sturing van gedrag (pijn versus plezier)
- Tot stand komen van emoties
- Begrijpen van uw cliënt
- Verbinding krijgen met uw cliënt
- Uw cliënt in beweging brengen en motiveren
- Oefenen met de NLP-technieken
Doel en opzet van de training
In de training bespreekt de docent de theorie en gaat u vaardigheden oefenen met elkaar. Hierdoor kunt u direct meer vaardig worden met de theorie en dit direct toepassen in uw praktijk en dienstverlening. U zult in staat zijn uw cliënt op een andere manier te lezen en te begrijpen en verbinding tot stand te brengen. De technieken zijn simpel toe te passen en zullen u meer mogelijkheden bieden in uw klantcontact.
Voor wie is deze dag?
De opleiding is voor bewindvoerders, curatoren, mentoren en schuldhulpverleners. Andere professionals in de sociale zekerheid kunnen zeker ook aansluiten.
Hoe lang duurt de training?
Een dag.
Wat levert het op?
Voor bewindvoerder, curatoren en mentoren zijn er 6,5 PE punten/studiepunten. En een hoop nieuwe tools! Zie ook hierboven onder wat weet je en kun je na afloop van de training.
Programma overzicht
Wat is het programmaoverzicht met lestijden?
Programma training
09:00-09:30
Ontvangst, Registratie deelnemers
09:30-10:30
Blok I: Introductie training en NLP
- Voorstelronde
- Inventarisatie van de ontwikkelwensen van de deelnemers
- Achtergrond trainer
- Introductie NLP
- Waarvoor kun je NLP gebruiken?
- Opzet training
Pauze
11:00-12:15
Blok II: De theorie over gedrag en motivatie
- Wat stuurt ons gedrag?
- Pijn versus Plezier
- Emotie en gedrag
- Patronen van emotie
Lunchpauze
13:00-14:45
Blok III: Communicatie en verbinding
- Wat zorgt voor verbinding met de klant?
- Rapport maken en oefenen
- De taal van de klant spreken
- Zintuigelijke scherpzinnigheid ontwikkelen
- Opmerken van taalgebruik
Pauze
15:00-16:30
Blok IV: Wereldmodel verkennen van je klant
- Model voor begrip wereldmodel
- Welke vragen kun je stellen binnen dit model?
- Oefenen
16:30-17:00
Blok V: Afsluiting
- Tips over toepassing in de praktijk
- Vragen deelnemers
Praktische informatie
Waar is de opleidingslocatie?
Welke materialen krijg ik?
Hoe lang duurt de opleiding?
Wie is de docent?
Locatie/ materialen
De locatie is BCN Eindhoven om de hoek bij het Centraal Station of BCN te Utrecht Centraal Station (CS). Koffie/ thee / water/ frisdrank, snoepjes en lunch zijn uiteraard inbegrepen in de prijs. De locaties bij BCN worden altijd hoog gewaardeerd.
We werken tijdens de les met een hand-out van de PowerPoint en andere materialen zoals schema’s en artikelen. Deze worden door ons digitaal verstrekt, net als de factuur en het certificaat van deelname. Ongeveer 2 weken voor de start van de opleiding ontvang je de laatste informatie zoals een routebeschrijving. Zie voor meer informatie www.bcn.nl
Lestijden
09.30 tot 12.30. En van 13.15 tot 17.00.

"Menselijk gedrag is mijn grootste passie in het leven. Hoe breng je jezelf of een ander in beweging? Waarom doen mensen wat ze doen, of juist niet? Door oplossingen te zoeken voor de uitdagingen in mijn leven, heb ik kunnen excelleren in mijn werk als schuldhulpverlener en anderen effectief kunnen helpen. Met mijn trainingen en coaching wil ik professionals leren hoe zij dezelfde principes uit de gedragswetenschap kunnen toepassen om het beste uit hunzelf en hun klanten te halen."
Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Wij hebben een maandelijkse nieuwsbrief voor bewindvoerders, mentoren, curatoren en inkomensbeheerders met de laatste nieuwtjes uit het sociale domein. Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan snel in en ontvang iedere maand ‘sociaal’ nieuws!