Opleiding mentorschap en curatele

wo 14 april 2021
Hele dag
Eindhoven
Meld je aan
wo 21 april 2021
Hele dag
Utrecht
Meld je aan
Kosten:
€349,-
PE Punten:
Horus (BPBI& VeWeVe)
geaccrediteerd
8
NBPB
gecertificeerde studie-uren
8
NBBI
8
Maximaal aantal deelnemers:
10

Over de opleiding

 

Deze les is zeer interessant voor deelnemers die curator of mentor willen worden of voor iedereen die geïnteresseerd zijn in de taken, verantwoordelijkheden en dagelijkse praktijk!

 

Inhoud

 • de verschillen tussen curatele en mentorschap
 • waar moet men aan voldoen om mentor / curator te worden?
 • de begrippen handelingsonbekwaam, handelingsonbevoegd en wilsonbekwaam
 • ‘hoogst persoonlijke beslissingen’
 • de taken van de mentor / curator
 • de bevoegdheden van de mentor / curator
 • de Wet Zorg en Dwang, Wet Verplichte GGZ  en de verschillende procedures (inbewaringstelling, rechterlijke machtiging)
 • de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)
 • Zorgkantoor ( Wlz ) Gemeente (WMO) met PGB
 • Zorgplan
 • aandachtspunten voor bewindvoerders die overwegen om curator / mentor te worden
 • ethiek (aan de hand van een casus).

Voor wie is deze dag?
De training is in principe voor bewindvoerders die curatoren en/of mentor willen worden of zich hierin willen verdiepen. Ook kan het handig zijn om te volgen als je al curator of mentor bent omdat de nieuwste ontwikkelingen worden besproken en er gewerkt wordt met veel praktijkvoorbeelden. Andere geïnteresseerden kunnen uiteraard ook aansluiten. 

Hoe lang duurt de training?
Een dag op locatie. Bij de online versie is dit verdeeld over 2 dagdelen. Wij begroeten u graag op 1 van deze dagen. Ervaar zelf dat leren goed is voor u en dat het ook leuk kan zijn!

Wat levert het op?
In een dag ben je in staat om goed te begrijpen hoe curatele/ mentorschap werkt, waar je aan moet voldoen en waar je rekening mee moet houden in de praktijk.   

Voor bewindvoerders, curatoren en mentoren levert dit 8 PE punten/ studiepunten op.

Praktische informatie

 

Alle overige informatie die je moet weten vind je hier. Mocht je nog meer informatie willen bel of mail ons gerust. 

 

Locatie/ materialen
De locatie is BCN Eindhoven of BCN te Utrecht CS. Koffie/ thee / water/ frisdrank en een uitgebreid lunchbuffet zijn uiteraard inbegrepen in de prijs. De locaties bij BCN worden altijd hoog gewaardeerd, zeker het lunchbuffet!

We werken tijdens de les met een hand-out van de PowerPoint en andere materialen zoals schema’s en artikelen. Ongeveer 2 weken voor de start van de opleiding ontvang je de laatste informatie zoals een routebeschrijving. Zie voor meer informatie www.bcn.nl

Lestijden op locatie
09.30 tot 16.30. Met van 12.30 tot 13.30 een lunch.

Online versie
De online versie is dezelfde les, alleen dan verdeeld over 2 middagen. Zo hebben we het beste van 2: een leuke les en ook online goed te volgen. In de ochtend kan je dan gewoon klanten te woord staan. De lestijden zijn dan van 13.00 tot 16.00. 

Het enige wat je nodig hebt om de les online te volgen is een pc of laptop met een webcam en geluid. Zo kan je meedoen met de les. De materialen ontvang je digitaal. 

Saskia van Boles
Saskia van Boles
docent zorg/ mentorschap

Al jaren is Saskia werkzaam als curator, mentor en bewindvoerder. Haar grootste passie ligt op het zorgstuk. Geen case is te ingewikkeld en zij ziet dit als uitdaging. Zelf geeft zij aan: "Niets is mooier om dit tot een goed eind te brengen. Er voor zorgen dat alle disciplines op een lijn komen. Deze passie wil ik graag delen met de cursisten. In de les combineer ik theorie met de praktijk".