Over de opleiding
Deze les is zeer interessant voor deelnemers die curator of mentor willen worden of voor iedereen die geïnteresseerd zijn in de taken, verantwoordelijkheden en dagelijkse praktijk!
Inhoud
- de verschillen tussen curatele en mentorschap
- waar moet men aan voldoen om mentor / curator te worden?
- de begrippen handelingsonbekwaam, handelingsonbevoegd en wilsonbekwaam
- ‘hoogst persoonlijke beslissingen’
- de taken van de mentor / curator
- de bevoegdheden van de mentor / curator
- de Wet Zorg en Dwang, Wet Verplichte GGZ en de verschillende procedures (inbewaringstelling, rechterlijke machtiging)
- de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)
- Zorgkantoor ( Wlz ) Gemeente (WMO) met PGB
- Zorgplan
- aandachtspunten voor bewindvoerders die overwegen om curator / mentor te worden
- ethiek (aan de hand van een casus).
Voor wie is deze dag?
De training is in principe voor bewindvoerders die curatoren en/of mentor willen worden of zich hierin willen verdiepen. Ook kan het handig zijn om te volgen als je al curator of mentor bent omdat de nieuwste ontwikkelingen worden besproken en er gewerkt wordt met veel praktijkvoorbeelden. Andere geïnteresseerden kunnen uiteraard ook aansluiten.
Hoe lang duurt de training?
Een dag op locatie. Bij de online versie gebruiken wij Zoom. Wij begroeten u graag op 1 van deze dagen. Ervaar zelf dat leren goed is voor u en dat het ook leuk kan zijn!
Wat levert het op?
In een dag ben je in staat om goed te begrijpen hoe curatele/ mentorschap werkt, waar je aan moet voldoen en waar je rekening mee moet houden in de praktijk.
Voor bewindvoerders, curatoren en mentoren levert dit 6 PE punten/ studiepunten op. Dit was voorheen 8 PE punten maar Horus heeft besloten dit (voor alle aanbieders) te wijzigen in 6 PE wat ook aansluit bij het aantal werkelijke uren.
Wat vonden de deelnemers?
De deelnemers vanuit Eindhoven in september 2021 beoordeelden de cursus en de docent met de hoogste score! Een van de deelnemers gaf aan: "De uitleg was heel fijn, ik weet nu beter wat ik kan verwachten als mentor/ curator".
Praktische informatie
Alle overige informatie die je moet weten vind je hier. Mocht je nog meer informatie willen bel of mail ons gerust.
Locatie/ materialen
De locatie is BCN Eindhoven of BCN te Utrecht CS. Koffie/ thee / water/ frisdrank en een uitgebreid lunchbuffet zijn uiteraard inbegrepen in de prijs. De locaties bij BCN worden altijd hoog gewaardeerd, zeker het lunchbuffet!
We werken tijdens de les met een hand-out van de PowerPoint en andere materialen zoals schema’s en artikelen. Ongeveer 2 weken voor de start van de opleiding ontvang je de laatste informatie zoals een routebeschrijving. Zie voor meer informatie www.bcn.nl
Lestijden op locatie
09.30 tot 16.30. Met van 12.30 tot 13.30 een lunch.

Al jaren is Saskia werkzaam als curator, mentor en bewindvoerder. Haar grootste passie ligt op het zorgstuk. Geen case is te ingewikkeld en zij ziet dit als uitdaging. Zelf geeft zij aan: "Niets is mooier om dit tot een goed eind te brengen. Er voor zorgen dat alle disciplines op een lijn komen. Deze passie wil ik graag delen met de cursisten. In de les combineer ik theorie met de praktijk".