Over de opleiding
Als je in je vak wilt bijblijven met de ontwikkelingen in de zorg dan ben je bij ons in goede handen. In een halve dag ben je op de hoogte van de WMO 2015, Jeugdwet, Wlz en het PGB.
Inhoud
Wmo 2015
- Taken van de gemeente en reikwijdte van de Wmo 2015. Wie kan een beroep doen op de Wmo 2015?
- Welke voorzieningen vallen onder de Wmo 2015?
- De toegang(sprocedure) van de Wmo 2015 (melding, onderzoek, aanvraag, besluit) en de toegangscriteria: welke voorwaarden en weigeringsgronden gelden er?
Jeugdwet
- Taken van de gemeente en andere partijen, zoals gecertificeerde instellingen en Raad voor de Kinderbescherming. Reikwijdte van de Jeugdwet. Wat is jeugdhulp?
- Welke voorzieningen vallen onder de Jeugdwet?
- Het dwangkader (kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering)
- De toegang(sprocedure) van de Jeugdwet. Toegang via diverse wegen, waaronder de gemeente en het medische domein. Toegangscriteria: welke voorwaarden en weigeringsgronden gelden er?
- Doelgroep: wie kan een beroep doen op de Jeugdwet?
Wet langdurige zorg (Wlz)
- Reikwijdte van de Wet langdurige zorg. Aanvraag, onderzoek en besluit.
- Welke zorg valt onder de Wlz? De toegang(sprocedure) van de Wlz. Toegang via het CIZ. Toegangscriteria: welke voorwaarden en weigeringsgronden gelden er?
- Doelgroep: wie kan een beroep doen op de Wlz? Hoe kan de indicatie worden ingevuld? PGB, modulair pakket thuis of volledig pakket thuis.
Het persoonsgebonden budget binnen de Wmo 2015, Jeugdwet en Wlz
- Wat is het persoonsgebonden budget (pgb)?
- Hoe is de toegang tot het pgb geregeld in de diverse wetten?
- Welke taken zijn verbonden aan het pgb, zoals het beheer ervan? Wat is de rol van SVB?
Bij alle onderwerpen komt de afbakening met andere wetgeving aan bod.
Voor wie is deze dag?
De opleiding is onder andere voor bewindvoerders, mentoren, curatoren en schuldhulpverleners. Andere professionals in het sociaal domein die te maken hebben met de zorg kunnen zeker ook aansluiten.
Wat levert het op?
Je bent in een halve dag op de hoogte van de werking van de belangrijkste onderdelen van de zorg en hun onderlinge samenhang. Verbanden worden zo gelegd en er ontstaat duidelijkheid over de verschillen. Je gaat naar huis met een beter begrip van de werking van deze wetten. Je kunt de klant beter adviseren en informeren en laat je niet van het kastje naar de muur sturen. Je kunt uiteraard je eigen casuïstiek inbrengen tijdens de les.
Wat vonden andere deelnemers?
Deze opleiding werd in November 2024 gewaardeerd met 4,5 (van de 5 sterren) en de docent ook zelfs met een 4,5 (van de 5).
In oktober 2023 werd de opleiding gewaardeerd met 4,6 (van de 5 sterren) en de docent met een 4,9 (van de 5 sterren).
Met als feedback:
"Goede informatietraining." "Veel info en toch voldoende tijd voor eigen inbreng en vragen."
'' Fijn dat er ruimte is om specifieke casussen te bespreken. Ook fijn dat er extra informatie uit het dagelijks leven en voorbeelden worden gegeven.''
Praktische informatie
Op welke locatie is de opleiding te volgen en wie is de docent van de lessen. Deze informatie kan je hier vinden.
Locatie/ materialen
De locatie is BCN Eindhoven of BCN te Utrecht CS. Koffie/ thee / water/ frisdrank zijn uiteraard inbegrepen in de prijs. De locaties bij BCN worden altijd hoog gewaardeerd.
We werken tijdens de les met een hand-out van de PowerPoint en andere materialen zoals schema’s en artikelen. Ongeveer 2 weken voor de start van de opleiding ontvang je de laatste informatie zoals een routebeschrijving. De hand-out wordt alleen nog online verstrekt, ter plekke ontvang je wel een kladblok, naamkaartje en natuurlijk een pen! Zie voor meer informatie www.bcn.nl
Lestijden
09.30 tot 12.30.
Hans werkt al jaren in het sociaal domein en heeft veel ervaring met de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Hij werkt bij diverse gemeenten in Nederland als juridisch kwaliteitsmedewerker en beleidsadviseur. Zijn werkzaamheden bestaan uit bezwaar en beroep, beleidswerkzaamheden, het geven van opleidingen en trainingen en auteurswerkzaamheden. Daarnaast is Hans lid van 2 bezwaarschriftencommissies en ook nog voorzitter van een andere. Zijn expertise ligt op dit moment bij de Wmo 2015 en de Jeugdwet.
Aanmelden voor de nieuwsbrief?
Wij hebben een maandelijkse nieuwsbrief voor bewindvoerders, mentoren, curatoren en inkomensbeheerders met de laatste nieuwtjes uit het sociale domein. Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan snel in en ontvang iedere maand ‘sociaal’ nieuws!