Opleidingen Schuldhulpverlening

Over de opleiding

Onze opleidingen over schuldhulpverlening zijn breed en divers. Van beginners opleidingen tot actualiteiten en beleid, wij kunnen dit verzorgen en organiseren. Opleidingen zijn onder andere:

  • Basiscursus schuldhulpverlening
  • Verdieping
  • Actualiteiten
  • Beleid maken

Steeds meer mensen hebben problematische schulden en steeds meer mensen raken hierdoor in moeilijkheden. Tijdig ingrijpen en professionele begeleiding kunnen een uitzichtloze schuldsituatie voorkomen. De primaire verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van mensen met schulden ligt bij de gemeenten. Zij geven hier op uiteenlopende wijze invulling aan, binnen de minnelijke en wettelijke kaders.

Ongeacht de invulling en rolverdeling, blijft de deskundige schuldhulpverlener met goede communicatieve vaardigheden een essentiële rol spelen. Deze opleiding biedt de ideale basis om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan.

Wat behandelen we?

Afhankelijk van de dag/ dagen en de doelgroep maken we een aangepast programma wat aansluit op de behoefte van de opdrachtgever. We gaan tijdens deze dag in op de wettelijke vereisten van de wet schuldhulpverlening en de koppeling met de Algemene wet bestuursrecht.

Voor wie?
Voor beginnende schuldhulpverleners en klantmanagers/ consulenten in het sociaal domein belast met de uitvoering van schuldhulpverlening tot aan senior medewerkers of beleidsmedewerkers. 

Hoe lang duurt de opleiding?
Vanaf 1 dag. Afhankelijk van de wensen is een andere invulling te geven aan deze dag of kunnen we de dag uitbreiden met meer onderdelen of een complete meerdaagse opleiding. 

Fokke van der Meulen
Fokke van der Meulen
Docent schulden en SHV

Fokke: "Ik ben afgestudeerd als psycholoog. Ik ben zeer geïnteresseerd in menselijke verhoudingen. Mijn kernwaarden zijn respect, hulpvaardigheid en openheid. Dat is ook een van de redenen geweest om schuldhulpverlener te worden: het helpen van mensen vanuit een bepaalde expertise. Na 13 jaar kwam de onvermijdelijke vraag naar boven: “Wat wil ik verder met mijn leven?” Ik besloot daarop mijn kennis en kunde over te dragen op anderen in de functie van docent en trainer.

Mijn cursisten zijn zonder uitzondering positief over mij. Ik word vooral gekwalificeerd als duidelijk, geduldig en heel prettig om naar te luisteren". 

De dag was erg leerzaam en bleef boeiend door de afwisseling van uitleg theorie, filmpjes en opdrachten. Alle deelnemers gaven de maximale score! Super leuk.
Coenders Bewind
Man met telefoon

Andere training, workshop of presentatie?

Allerlei andere trainingen/ workshops of presentaties kunnen wij ook verzorgen. Er is zoveel mogelijk dat wij onmogelijk alles willen benoemen. Wilt u iets wat niet in ons standaard lijstje staat?